(ii) the amount to be invested to obtain an annual dividend of ₹ 1,350. (iii) the change in his annual income from dividend. Hundred rupee shares of a company are available in the market at a premium of ₹ 20. The dividend on the shares is 15% per annum. 26,400 in 12%, Rs. Feel free to send us your feedback on the site as well. 100 shares at a discount of Rs. ii) The dividend percent per share. 45,000 in 15% Rs.100 shares quoted at Rs. of shares purchased = 400 Nominal value of 400 shares = 400 x 20 = ₹ 8,000 (i) Market value of 400 shares = 400 x 16 = ₹ 6,400 (ii) Return%= 12% Income = 12% of ₹ 6,400, Question 10. 8,800 in buying shares of a company of face value of Rs. Change ), You are commenting using your Google account. Question 3: By investing Rs. of shares purchased= 60 Then dividend on 60 shares = 60 × ₹ 1.60 = ₹ 96, Question 3. Calculate : (i) the number of shares he buys. (c) In a class of 40 students, marks obtained by the students in a class test (out of 10) are given below : [4] By doing so, his income was increased by ₹ 4,800. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 20 Market value of 1 share = ₹ 20 + ₹ 4 = ₹ 24 No. 52,000 on Rs. If he earns ₹ 1,200 at the end of the year as dividend, find: (i) the number of shares he has in the company. Appreciate you pointing it out. (ii) What should be the annual income of a man who has 72 shares in the company? How much should a man invest in ₹ 100 shares selling at ₹ 110 to obtain an annual income of ₹ 1,680, if the dividend declared is 12%? He sells a certain number of these shares at a discount of 20% and invests the proceeds in ₹ 100 shares at ₹ 60 of company B paying 20% dividend. 864 and not Rs. Solution: Question 14. of shares he still holds = 360 – 60 = 300 (ii) Nominal value of 300 shares = ₹ 100 × 300 = ₹ 30,000 Dividend% = 15% Dividend = 15% of ₹ 30,000 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) × 30,000 = ₹ 4,500, Question 11. 2,475, find the : (i) number of shares he bought. Question 12. 20; find: i) The annual dividend; ii) The profit earned including his dividend. (i) What is the total amount of dividend paid by the company? A man invests a certain sum on buying 15% ₹ 100 shares at 20% premium. If he receives a dividend of Rs. 26 at 10% premium. 79 Qs. By investing ₹ 45,000 in 10% ₹ 100 shares, Sharad gets ₹ 3,000 as dividend. Solution: Nominal value of 120 shares = ₹ 40 × 120= ₹ 4,800 Market value of 120 shares = ₹ 42.50 × 120= ₹ 5,100 His profit = ₹ 5,100 – ₹ 4,800 = ₹ 300 profit = \(\frac { 300 }{ 4800 }\) × 100% = 6.25%, Question 4. 20 paying 8% dividend. 15 each available at Rs. Also, learn to find the annual income from shares according to the given data on the number of shares, dividend and nominal value of the share. 8,800 in buying shares of a company of face value of Rs. When the shares fell to ₹ 96, he sold out all the shares bought and invested the proceed in 10%, ten-rupee shares at ₹ 8. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3. the number of shares he buys. 2) His annual income from the second investment. 1680 in buying shares of nominal value Rs. [2012], Question 5: A man invested Rs. (iii) The rate of return on his investment. (ii) If the dividend is 7.5%, what will be his annual income? (ii) His total investment. 600, Calculate; i) The number of shares he bought; ii) His total investment; ii) The rate of return on his investment. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3 ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3 Question 1. Ask Now! S Chand ICSE Solutions Class 10 Maths Shares and Dividends Exercise 3A: Ques No 1 (i) 200 shares of Rs. Also find his yield percent, to the nearest whole number. If his incomes from these shares is ₹ 5,600 calculate: (i) His investment in shares on the whole (ii) The number of shares of first kind that he bought (iii) Percentage return, on the shares bought on the whole. Find his profit and profit percent. 125 shares he buys; iii) The change in his annual income from dividend. Ashwarya bought 496, ₹ 100 shares at ₹ 132 each, find : (i) Investment made by her (ii) Income of Ashwarya from these shares, if the rate of dividend is 7.5%. 500. 52,000 on Rs. Give your answer to the nearest integer. When you were finding the second income, you calculated it wrong. Selina Publishers Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividends. Knowledge about Shares and Dividends. A company with 10,000 shares of nominal value ₹ 100 declares an annual dividend of 8% to the share-holders. of shares sold = n Then sale price of 1 share = ₹ 140 Total sale price of n shares = ₹ 8,400 Then n = \(\frac { 8,400 }{ 140 }\) = 60 shares The no. Change ), You are commenting using your Facebook account. A person buys 120 shares at a nominal value of ₹ 40 each, which he sells at ₹ 42.50 each. 150, how many extra shares should he buy? Solution: Question 10. Then, the dividend on x shares will be Rs 10x. View Answer. Question 1. Question 5: A man invested Rs. A man invests ₹ 1,680 in buying shares of nominal value ₹ 24 and selling at 12% premium. Calculate : (i) the sale proceeds (ii) the number of shares he buys and (iii) his annual dividend from the shares. 100 available at Rs. (ii) the dividend he receives annually. Solution: Rate of dividend = 8% Investment = ₹ 52000 Market Rate = ₹ 100 – 20 = ₹ 80 No. A company pays a dividend of 15% on its ten-rupee shares from which it deducts income tax at the rate of 22%. Solution: Question 20. Question 1. Access all questions and answers of ICSE Class 10 Maths. Fareha Naseem says. We Provide Step by Step Answer of Chapter-3 Shares and Dividends , with MCQs and Chapter-Test Questions / Problems related Exercise-3 Shares and Dividends for ICSE Class-10 APC Understanding Mathematics . Free PDF download of Class 10 Mathematics Chapter 3 - Shares and Dividend Revision Notes & Short Key-notes prepared by our expert Math teachers as per CISCE guidelines . The first firm pays a dividend of 5% per annum and the second firm pays a dividend of 6% per annum. Question 3: By investing Rs. Commercial Mathematics: Project on Shares and dividends for Class X ICSE. 50 shares, paying 15% dividend quoted at 20% premium. (iii) How much extra must ashwarya invest in order to increase her income by ₹ 7,200. Solution: Question 15. Solution: Question 5. Find his net income after paying 3% income tax. (ii) market value of each share. The dividend on the shares is 15% per annum. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends MCQS. Find the rate of dividend given by the company, the return on the investment on these shares being 20 percent. Class 10 Maths Class 10 Physics. ( Log Out / Learn about stocks, shares and dividends. Solution: Question 3. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 100 + ₹ 20 = ₹ 120 Profit% on investment of 1 share =15% Then profit= 15% of ₹ 120 = ₹ 18 ∴ Dividend% = \(\frac { 18 }{ 100 }\) × 100% = 18%, Question 4. Selling price of each share = Rs 100 = 20% of Rs 100 = Rs 80. A buys 3% hundred-rupee shares at 80 and B buys ten-rupee shares at par. Calculate the dividend he receives and the percentage of return on his investment. You can further filter Important Questions by subjects and topics. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends MCQS ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends MCQS Question 1. If a man received ₹1080 as dividend from 9% ₹20 shares, find the number of shares purchased by him. (ii) Income on investment of ₹ 26,400 in fi₹ t firm = \(\frac { 5 }{ 120 }\) × 26,400 = ₹ 1,100 Income on investment of ₹ 26,400 in second firm = \(\frac { 6 }{ 132 }\) × 26,400 = ₹ 1,200 ∴ Difference between both returns = ₹ 1,200 – ₹ 1,100 = ₹ 100, Question 17. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Nominal value of 10,000 shares = 10,000 x ₹ 100 = ₹ 10,00,000 (i) Dividend% = 5% Dividend = 5% of ₹ 10,00,000 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 10,00,000 = ₹ 50,000 (ii) Nominal value of 72 shares= ₹ 100 x 72 = ₹ 7,200 Dividend = 5% of ₹ 7,200 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 7,200 = ₹ 360 (iii) Let market value of 1 share = ₹ y Then market value of 10,000 shares = ₹ (10,000y) Return% = 4% then 4% of ₹ 10,000y = ₹ 50,000 ⇒ \(\frac { 4 }{ 100 }\) × 10,000y = ₹ 50,000 ⇒ y = ₹ 125, Question 11. Find: (i) his annual dividend (ii) his percentage return on his investment. (ii) if Mr. Gupta invests equally in both the firms and the difference between the returns from them is ₹ 30, find how much, in all, does he invest. 7500 in a company paying 10% dividend, an annual income of Rs. Calculate: (i) the number of shares bought by Mr. Tiwari. iii) If he wants to increase his annual income by Rs. If the rate of return is 10%, calculate: (i) the market value of the shares. Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3B . 1680 in buying shares of nominal value Rs. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives. ... Rate of dividend = 18%. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 60 Nominal value 250 shares= ₹ 60 x 250= ₹ 15,000 Dividend = 5% of ₹ 15,000 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 15,000 = ₹ 750, Question 7. 125. of shares purchased = 1800 Nominal value of 1800 shares = 1800 × 100 = ₹ 1,80,000 Market value of 1800 shares= 1800 × 140 = ₹ 2,52,000 (i)Dividend% = 15% Dividend = 15% of ₹ 1,80,000, Question 12. Find the rate of dividend given by the company, when a man’s return on his investment is 15%. [1990], Question 4: A man invests Rs. ICSE Solutions for Class 10 Mathematics – Shares and Dividends ICSE SolutionsSelina ICSE Solutions Get ICSE Solutions for Class 10 Mathematics Chapter 4 Shares and Dividends for ICSE Board Examinations on APlusTopper.com. By purchasing ₹ 25 gas shares for ₹ 40 each, a man gets 4 percent profit on his investment. ICSE Grade 10; Mathematics; Banking Linear inequations . Saving time and can then focus on their studies and practice. Two brothers A and B invest ₹ 16,000 each in buying shares of two companies. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 5 Market value 1 share = ₹ 5 + ₹ 1.15 = ₹ 6.15 Total money invested = ₹ 800 No of shares purchased = \(\frac { 800 }{ 5 }\) = 160 Market value of 160 shares = 160 × 6.15= ₹ 984 His profit = ₹ 984 – ₹ 800 = ₹ 184 profit = \(\frac { 184 }{ 800 }\) × 100% = 23%, Question 6. (iv) Change in the two dividends. By investing ₹ 7,500 in a company paying 10 percent dividend, an annual income of ₹ 500 is received. 720. Class 10, ICSE Board Problems, Shares and Dividend, Question 1: A man invests Rs. What price is paid for each of Rs.100 shares? Find his profit and profit percent. Important Questions for ICSE Class 10 CISCE Mathematics. Solution: Question 2. 100 available at Rs. Find the : (i) Original number of shares. Solution: (i) Total investment = ₹ 45,000 Market value of 1 share = ₹ 125 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 45,000 }{ 125 }\) = 360 shares Nominal value of 360 shares = ₹ 100 × 360= ₹ 36,000 Let no. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives. Dividend on Shares - Get Get topics notes, Online test, Video lectures & Doubts and Solutions for ICSE Class 10 Mathematics on TopperLearning Solution: A company pays a dividend of 15% on its ₹ 100 shares from which income tax at the rate of 20% is deducted. A dividend of 12% was declared on ₹ 150 shares selling at a certain price. I want the full meaning for the questions in shares and stocks. 600, Calculate; i) The number of shares he bought; ii) His total investment; ii) The rate of return on his investment. A man invests ₹ 11,200 in a company paying 6 percent per annum when its ₹ 100 shares can be bought for ₹ 140. Mrs. Kulkarni invests ₹ 1, 31,040 in buying ₹ 100 shares at a discount of 9%. View Answer. A man sold 400 (₹ 20) shares of a company, paying 5% at ₹ 18 and invested the proceeds in (₹ 10) shares of another company paying 7% at ₹ 12. [2013]. ₹ 50 shares of a company are quoted at a discount of 10%. Find : (i) His income from one share (ii) The number of shares bought to have an income, from the dividend, ₹ 6480 (iii) Sum invested Solution: Question 4. of shares purchased = 400 Nominal value of 400 shares = 400 × 20 = ₹ 8,000 (i) Market value of 400 shares = 400 × 24 = ₹ 9,600, Question 9. A company declares a dividend of 11.2% to all its share-holders. If they both receive equal dividend at the end of the year, find the rate per cent of the dividend received by B. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives annually; iii) The rate of interest he gets on his money. 500 is received. Solution: Total investment = ₹ 29,040 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 100+ 20% of ₹ 100 = ₹ 100 + ₹ 20 = ₹ 120 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 29,040 }{ 120 }\) = 242 shares Nominal value of 242 shares = ₹ 100 x 242 = ₹ 24,200 Dividend% = 15% Dividend = 15% of ₹ 24,200 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) × 24,200 = ₹ 3,630. 15. What rate percent is the company paying? (iii) If he wants to increase his annual income by ₹ 150, how many extra shares should he buy? ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Chapter Test ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Chapter Test Question 1. Ashok invested Rs. Solution: Question 2. 50 shares selling at Rs. 30, and invests the proceeds in 12% Rs. Find: (i) the amount invested by him. [2004]. A company declares 8 per cent dividend to the shareholders. Find the dividend received on 60 shares of Rs, 20 each if 9% dividend is declared. How much money will be required to buy 400, ₹ 12.50 shares at a premium of ₹ 1? How much should a man invest in Rs. If his annual dividend is Rs. A man invests ₹ 800 in buying ₹ 5 shares and when they are selling at a premium of ₹ 1.15, he sells all the shares. Calculate; i) The sale proceeds ii) The number of Rs. Formulae Handbook For ICSE Class 9 and 10 Educational Loans in India. He sells the shares when the price rises to Rs. Ask a question on Maths and get answers by students, teacher and experts. 4,500 in 8%, Rs.10 shares at Rs. He invests the proceeds in shares of nominal value ₹ 50, quoted at 4% discount, and paying 18% dividend annually. Solution: Question 3. Calculate: (i) the number of shares he still holds; (ii) the dividend due to him on these remaining shares. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Nominal value of 300 shares = 300 × 50 = ₹ 15,000 His net income = ₹ 3,000 – ₹ 90 = ₹ 2,910, Question 12. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 110 Let no. Question 4. If she had bought these shares at 40% premium, what is the return she gets as percent on her investment. Dividend received . How much money will be required to buy 250, ₹ 15 shares at a discount of ₹ 1.50? Question 6 has been answered incorrectly. (ii) His annual income. Question 4: A man invests Rs. Further, solutions of this exercise questions are available in the Concise Selina Solutions for Class 10 Maths Chapter 3 Shares and Dividends Exercise 3(A) PDF in the links below. 8400. calculate: i) The number of shares he still holds; ii) The dividend due to him on these remaining shares. Question 1. S Chand ICSE Maths Solutions Class 10 Chapter 3 Shares and Dividends Exercise 3A. ( Log Out / Dividend on each share = 10% of Rs 100 = Rs 10. 50 shares of a company are quoted at a discount of 10%. [2001], Question 2: A man invests Rs. Divide ₹ 50,760 into two parts such that if one part is invested in 8% ₹ 100 shares at 8% discount and the other in 9% ₹ 100 shares at 8% premium, the annual incomes from both the investments are equal. To practise more problems from this chapter, explore our ICSE Class 10 Maths Frank solutions, sample paper solutions and previous years’ question papers. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Market value of 1 share = ₹ 50 – 10% of ₹ 50 = ₹ 50 – ₹ 5 = ₹ 45 Profit % on investment = 20% Then profit on 1 share = 20% of ₹ 45 = ₹ 9 ∴ Dividend% = \(\frac { 9 }{ 50 }\) × 100% = 18%, Question 5. Organizations need money to operate their business, and also to fund new projects and expansion plans. 20,020 in buying shares of N.V. Rs. the rate of interest he gets on his money. At what p… If a man receives ₹ 2,840 as his dividend, find the nominal value of his shares. Find the market value of each share. 125. The dividend on the shares is 15% per annum. 24 and selling at 12% premium. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 60 Market value of 1 share = ₹ 60+ 25% of ₹ 60 = ₹ 60 + ₹ 15 = ₹ 75 Let no. 7500 in a company paying 10% dividend, an annual income of Rs. 500 is received. Solution: Total money invested = ₹ 7,770 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 100 + ₹ 5 = ₹ 105, Question 9. Find the rate of dividend given by the company, the return on the investment on these shares being 20 percent. We provide step by step Solutions for ICSE Mathematics Class 10 … Mr. Sharma has 60 shares of nominal value ₹ 100 and decides to sell them when they are at a premium of 60%. If his annual dividend is Rs. Class 10: Shares and Dividend – ICSE Board Problems Date: January 1, 2018 Author: ICSE CBSE ISC Board Mathematics Portal for Students 2 Comments Question 1: A man invests Rs. 132. i) What is his investment? If he ears Rs. Question 9: Salman invests a sum of money in Rs. Find; i) The number of shares he has in the company. If the first firm pays 5% dividend and the second firm pays 6% dividend per annum, find: (i) which firm is paying better. A man invests a certain sum of money in 6% hundred-rupee shares at ₹ 12 premium. At what price did he buy the shares ? 25 shares of a company. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 20 Market value of 1 share = ₹ 20 – 20% of ₹ 20 = ₹ 20 – ₹ 4 = ₹ 16 No. At the end of one year he sells the shares at a premium of ₹ 20. more, one needs to buy. Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Shares and Dividends Selina Publishers Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividends Shares and Dividends Exercise 3A – Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Question 1. Learn how to calculate shares, dividends, returns and brokerage. Mr.Parekh invested ₹ 52,000 on ₹ 100 shares at a discount of ₹ 20 paying 8% dividend. [2011], Question 8: Salman buys 50 shares of face value Rs. Find […] (i) What is his investment? Question 16. Solution: For A Total investment = ₹ 16,000 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 80 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 16,000 }{ 80 }\) = 200 shares Nominal value of 200 shares = ₹ 100 × 200 = ₹ 20,000 Dividend% = 3% Dividend = 3% of ₹ 20,000 = \(\frac { 3 }{ 100 }\) × 20,000 = ₹ 600 For B Total investment= ₹ 16,000 Nominal value of 1 share= ₹ 10 Market value of 1 share= ₹ 10 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 16,000 }{ 10 }\) = 1600 shares Nominal value of 1600shares= 10 × 1600= ₹ 16,000 Dividend received by B = Dividend received by A = ₹ 600, Question 20. 100 shares at a discount of Rs. Question 6: Vivek invests Rs. Vivek invests ₹ 4,500 in 8%, ₹ 10 shares at ₹ 5. A man buys ₹ 75 shares at a discount of ₹ 15 of a company paying 20% dividend. If its ₹ 60 share is available in the market at a premium of 25%, how much should Rakesh invest, in buying the shares of this company, in order to have an annual income of ₹ 1,680? ICSE Class 10 Maths Shares and Dividend solutions of chapter-3 exercise-3C detail solutions of all questions asked in text book of selina concise maths (b) A man invests 4500 in shares of a company which is paying 7.5% dividend. 450, if the rate of dividend declared is 10%. 140, he sold some shares, just enough to raise Rs. Most Popular. Question 9. Solution: 1st case Nominal value of 1 share = ₹ 100 Nominal value of 60 shares = ₹ 100 × 60= ₹ 6,000 Market value of 1 share = ₹ 100 + 60% of ₹ 100 = ₹ 100+ ₹ 60 = ₹ 160 Market value of 60 shares = ₹ 160 × 60 = ₹ 9,600 Ans. What price is paid for each of Rs.100 shares? Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Market value of 1 share = ₹ 50 + ₹ 10 = ₹ 60 Market value of 320 shares = 320 x 60 = ₹ 19,200 Nominal value of 320 shares = 320 x 5 = ₹ 16,000, Question 10. How many (₹ 10) shares did he buy and what was the change in his income? Solution: More Resources for Selina Concise Class 10 ICSE Solutions, Filed Under: ICSE Tagged With: Selina ICSE Solutions for Class 10 Maths, Selina ICSE Solutions for Class 10 Maths - Shares and Dividends, ICSE Previous Year Question Papers Class 10, Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions, Concise Chemistry Class 10 ICSE Solutions, Selina ICSE Solutions for Class 10 Maths - Shares and Dividends, Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions, SC Certificate | Format, Benefits, Validity and Application Process, Ownership Certificate | Format and Application Process of Ownership Certificate, Adoption Certificate | Required Documents and Format of Adoption Certificate, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Web Designing Using HTML, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 Web Technology, CDA Certificate | Benifits, Eligibility and Application Process, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Functions, Health Certificate | Health Certificate for job and Format, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 2 Arrays, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Review of C++ Programming, Plus Two Business Studies Previous Year Question Paper March 2019. And, the amount obtained on selling x shares = Rs 80x 8400. calculate: i) The number of shares he still holds; ii) The dividend due to him on these remaining shares. Calculate: (i) the number of shares he buys; (ii) the dividend he receives annually. Solution: Total investment = ₹ 8,800 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 110 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 8800 }{ 110 }\) = 80 Nominal value of 80 shares = 80 × 100= ₹ 8,000 Let dividend% = y% then y% of ₹ 8,000 = ₹ 1,200 ⇒ \(\frac { y }{ 100 }\) × 8,000 = 1,200 ⇒ y = 15%, Question 14. A company declares 8 percent dividend to the share holders. 1,200 at the end of the year as dividend. (iii) New number of shares. Click to share on Twitter (Opens in new window), Click to share on Facebook (Opens in new window), 2012 ICSE (Class 10) Board Paper Solution: Mathematics, Class 10: Shares and Dividend – ICSE Board Problems, ICSE / ISC / CBSE Mathematics Portal for K12 Students, ICSE CBSE ISC Board Mathematics Portal for Students, Follow ICSE / ISC / CBSE Mathematics Portal for K12 Students on WordPress.com. A man bought 360, ten-rupee shares of a company, paying 12% per annum. Selina solutions for Concise Maths Class 10 ICSE chapter 3 (Shares and Dividend) include all questions with solution and detail explanation. Solution: (i) 1st firm Market value of 1 share = ₹ 120 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Dividend = 5% Income on ₹ 120 = 5% of ₹ 100 = ₹ 5 Income on ₹ 1 = \(\frac { 5 }{ 120 }\) = ₹ 0.041 2nd firm Market value of 1 share = ₹ 132 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Dividend = 6% Income on ₹ 132 = 6% of ₹ 100 = ₹ 6 Income on ₹ 1 = \(\frac { 6 }{ 132 }\) = ₹ 0.045 Then investment in second company is giving better return. Hope given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3A are helpful to complete your math homework. (iii) percentage return on his money. The dividend on the shares is 15% per annum. Solution: Market value of 1 share = ₹ 16 Nominal value of 1share = ₹ 10 Money invested = ₹ 3,072, Question 8. A man invests ₹ 20,020 in buying shares of nominal value ₹ 26 at 10% premium. Calculate : (i) the sale proceeds (ii) the number of ₹ 125 shares he buys. A company, with 10,000 shares of ₹ 100 each, declares an annual dividend of 5%. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives annually; iii) The rate of interest he gets on his money. 50 shares, paying 15% dividend quoted at 20% premium. more, one needs to buy shares. [2004], Question 6: Vivek invests Rs. ICSE Class 10 Foundation Concise Maths II Shares and Dividend. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 10 Nominal value of 1000 shares = 1000 × 10 = ₹ 10,000 His net income = ₹ 1,500 – ₹ 330 = ₹ 1,170, Question 13. The _____ of share is the maximum amount at which the share can issued. Reply. Class 10: Shares and Dividend – Exercise 5(a) Date: August 18, ... Class 10 education Grade 10 ICSE ICSE Board Paper Questions India K12 learning Math Mathematics Practice Questions Principal R K Bansal Sample Test Paper School science Selina Publishers Shares and Dividend students. ii) If the dividend is 7.5%, what will be his annual income? 125, when the M.V. Question 2: A man invests Rs. 100 shares paying 9% dividend. [1999] Answer: Nominal price of the share . ( Log Out / Calculate her annual dividend. Solution: Market value of 1 share = ₹ 63.25 Market value of 85 shares = ₹ 63.25 × 85 = ₹ 5,376.25, Question 5. 125 shares he buys; iii) The change in his annual income from dividend. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 100 + 40% of ₹ 100 = ₹ 100 + ₹ 40 = ₹ 140 No. Rate of dividend = 10% Total income = Rs. [1999], Question 3: By investing Rs. 100 each at a premium of 10%. The dividend on the shares is 15% per annum. 4,500 in 8%, Rs.10 shares at Rs. Question 1: A man invests Rs. Therefore to earn 150 Rs. Solution: Question 13. Find the cost of 85 shares of ₹ 60 each when quoted at ₹ 63.25. Mathematics / Shares and Dividends. She sells shares worth Rs.72,000 at a premium of 10% and the rest at a discount of 5%. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 24 Market value of 1 share = ₹ 24+ 12% of ₹ 24 = ₹ 24+ ₹ 2.88= ₹ 26.88 Total investment = ₹ 1,680 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 1680 }{ 26.88 }\) = 62.5 Nominal value of 62.5 shares = 62.5 x 24= ₹ 1,500 Dividend = 15% of ₹ 1,500 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) × 1,500 = ₹ 225, Question 15. He sells the shares when the price rises to Rs. Selling price of the share . 45,000 in 15% Rs.100 shares quoted at Rs. Question 17. He buys shares at such a price that he gets 12% of his money. Question 7: Mr. Parekh invested Rs. A company declares 8 […] A man invests ₹ 3,072 in a company paying 5% per annum, when its ₹ 10 share can be bought for ₹ 16 each. 100 shares at Rs. Solution: (i) 1st firm Nominal value of 1 share = ₹ 10 Market value of 1 share = ₹ 13 Dividend% = 5% Dividend = 5% of ₹ 10 = ₹ 0.50 2nd firm Nominal value of 1 share = ₹ 10 Market value of 1 share = ₹ 16 Dividend% = 6% Dividend = 6% of ₹ 10 = ₹ 0.60 Then first firm is paying better than second firm. Number of shares bought . Find the number of shares originally held by Mr. Joseph. He sold the shares when their price rose to ₹ 21 per share and invested the proceeds in five-rupee shares paying 4.5 percent per annum at ₹ 3.50 per share. Find the annual income of a man who owns one thousand shares of this company. (iii) Purchasing Rs. The dividend on the shares is 15% per annum. 200 stock yielding 9% at 105. of these shares rose to Rs. ( Log Out / FRANK ICSE Class 10 Maths Solutions Shares and Dividends Exercise 4.2. Question 15. View Lessons & Exercises for Shares and dividends - An example → ... My children are unable to cope with the pace of topics being taught in class. A man invests ₹ 7,770 in a company paying 5% dividend when a share of nominal value of ₹ 100 sells at a premium of ₹ 5. Solution: 1st case Nominal value of 1 share = ₹ 10 Nominal value of 360 shares = ₹ 10 × 360 = ₹ 3,600 Market value of 1 share = ₹ 21 Market value of 360 shares = ₹ 21 × 360 = ₹ 7,560 Dividend% = 12% Dividend = 12% of ₹ 3,600 = \(\frac { 12 }{ 100 }\) × 3,600 = ₹ 432 2nd case Nominal value of 1 share= ₹ 5 Market value of 1 share= ₹ 3.50 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 7,560 }{ 3.50 }\) = 2,160 shares Nominal value of 2160 shares=₹ 5 × 2160= ₹ 10,800 Dividend%= 4.5% Dividend= 4.5% of ₹ 10,800 = \(\frac { 4.5 }{ 132 }\) × 10,800 = ₹ 486 Annual change in income = ₹ 486 – ₹ 432 = ₹ 54 increase, Question 18. Calculate; i) The sale proceeds ii) The number of Rs. If Jagbeer invest ₹10320 on ₹100 shares at a discount of ₹ 14, then the number of shares … 8,800 in buying shares of a company of face value of Rs. [2010], Question 7: Mr. Parekh invested Rs. If his total income from these investments is ₹ 9,200; find : (i) his total savings (ii) the number of ₹ 50 share (iii) the number of ₹ 100 share. 125, when the M.V. Solution: Question 2. (ii) Mr. Tiwari’s income from the investment. I have corrected it. Find : (i) Number of shares he purchases. Find: (i) the number of shares bought; (ii) annual income; (iii) percentage income. Learn Insta try to provide online math tutoring for you. Change ), © 2020 ICSE / ISC / CBSE Mathematics Portal for K12 Students. If a man receives Rs. Solution: 1st case 16% of ₹ 100 shares at 80 means; Market value of 1 share = ₹ 80 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Dividend = 16% Income on ₹ 80= 16% of ₹ 100 = ₹ 16 Income on ₹ 1 = \(\frac { 16 }{ 80 }\) = ₹ 0.20 2nd case 20% of ₹ 100 shares at 120 means; Market value of 1 share = ₹ 120 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Dividend = 20% Income on ₹ 120 = 20% of ₹ 100= ₹ 20 Income on ₹ 1 = \(\frac { 20 }{ 120 }\) = ₹ 0.17 Then 16% ₹ 100 shares at 80 is better investment. All exercise questions are solved & explained by expert teacher and as per ICSE board guidelines. Rohit invested ₹ 9,600 on ₹ 100 shares at ₹ 20 premium paying 8% dividend. Solution: Total investment = ₹ 7,500 Nominal value of 1 share = ₹ 100 No. If the change in his income is ₹ 540, Find the sum invested originally Solution: Question 8. 20,020 in buying shares of N.V. Rs. of shares purchased = \(\frac { 52000 }{ 80 }\) = 650 (i) Annual dividend = 650 × 8 = ₹ 5200 (ii) On selling, market rate = ₹ 100+20 = ₹ 120 ⇒ Sale price = 650 × 120 = ₹ 78000 Profit = ₹ 78000 – ₹ 52000 = ₹ 26000 ⇒ Total gain = 26000 + 5200 = ₹ 31200.

Do Doves Leave Their Eggs Unattended, 3d Shapes First Grade, German House Designs, Average Temperature Of Lake Michigan In August, How To Reply To Apology Email From Employee, Meropenem And Alcohol, Short-eared Dog Adaptations, Urtekram Nettle Shampoo, Trex Clam Shell 16',